Rugtest
heup

Klik hier als u het zelfonderzoek naar heupklachten wilt doen.

Diagnose

aseptische botnecrose

Advies

Aseptische botnecrose is een laat gevlog van decompressieziekte. De gevolgen worden vak pas jaren na de decompressieziekte zichtbaar. Door de decompressieziekten raken een aantal kleine bloedvaatjes in de kop van de heup verstopt en ontstaan er plekjes waar het bot afsterft. Boven deze afgestorven plekjes ontstaan gaatjes in het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak. Dit veroorzaakt op den duur artrose.
Dit doet zich voor bij:
1) beroepsduikers en caisonwerkers, vaak ook zonder dat er een duidelijk decmpressieongeval is geweest. (Vermoedelijk minder met de modernere betere decompressietabellen en de betere handhaving daarvan.
2) bij sportduikers na een decompressieongeval.
Een gewricht is bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is glad en bevat geen pijnzenuwen. De gewrichtsvlakkken glijden daardoor soepel langs elkaar. Bij artrose is het kraakbeen van het gewricht beschadigd. De botten van het gewricht glijden nu rechtstreeks langs elkaar. Bot is minder glad dan kraakbeen en bevat wel pijnzenuwen.
Een tweede reden dat een gewricht soepel beweegt is dat het gesmeerd wordt door het gewrichtsvocht. Na een tijd rust is het bot wat uitgedroogd en wordt pas na beweging weer gesmeerd. Daarom heeft u bij artrose bijvoorbeeld na de nachtrust aanvankelijk meer pijn, die minder wordt na enige beweging.
Hoe meer de heup belast wordt des te meer pijn zal er zijn: lopen, traplopen, minder bij fietsen en zwemmen.
Tijdens de eerste jaren van artrose zijn er op rontgenfotos geen afwijkingen te zien.

Oorzaken van slijtage (artrose) van de heup zijn:
1 - Oudere leeftijd.(zonder duidelijke reden)
2 - Overgewicht.
3 - Ook oude beenbreuken kunnen een oorzaak zijn, vooral als de breuk genezen is met een standsafwijking of als de breuk door het heupgewricht gelopen heeft.
4 - Knieoperaties.
5 - Infecties van de heup.

Behandeling:
1 - Als een standsafwijking (door een oude fractuur) de oorzaak is dan kan soms operatieve behandeling verbetering geven.
2 - Overbelasting vermijden (afvallen).
3 - Voldoende in beweging blijven.
4 - Voor pijnbestrijding zie medicatie.
5 - fysiotherapie: krachtversterkende oefeningen.
6 - Vervanging van de heup door een kunstgewricht.
H&W mei2011: Patienten verwezen naar een gespecialiseerde orthopedische kliniek zijn met de genoemde pijnbestrijding, het advies om af te vallen en fysiotherapie nog in 47% van de gevallen op een niveau te brengen waar de pijn acceptabel is.