Rugtest
heup

Klik hier als u het zelfonderzoek naar heupklachten wilt doen.

Diagnose

Bekkeninstabiliteit of symfysiolysis

Advies

Bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt door symphysiolysis, dat is een zachter en flexibeler worden van de verbinding in het schaambeen van de twee bekken helften. Dit gebeurt onder invloed van de zwangerschaps hormonen ter voorbereiding van de bevalling. Het is dus een natuurlijk proces dat noodzakelijk is om tijdens de bevalling de bekkenuitgang ruimer te kunnen maken zodat de baby gemakkelijker door het geboortekanaal kan passeren.

Klachten

 • pijn in het midden van het schaambeen.
 • pijn bij rustig lopen
 • toename van de pijn bij traplopen.
 • meestal in rust geen klachten, soms diffuse spierpijn rond de heup en het bekken. Door deze versoepeling kunnen de bekkenhelften ook tijdens lopen meer bewegen, dit veroorzaakt bij veel zwangere vrouwen pijnklachten in het schaambeen en in de rug (met name in het SI gewricht). Als reactie worden de spieren meer aangespannen en kan er overal rond de lage rug en heup pijn ontstaan.
  Meestal verdwijnen de klachten weer tussen de 6 weken en 3 maanden na de zwangerschap, een enkele keer kunnen de klachten wel tot twee jaar blijven bestaan.

  Behandeling

  Na de zwangerschap kan een strak zittende broek de klachten helpen verminderen.
  Als de klachten hevig zijn of langer dan 3 maanden duren, dan kunnen spierversterkende oefeningen onder leiding van een fysiotherapeut helpen.