Rugtest
heup

Klik hier als u het zelfonderzoek naar heupklachten wilt doen.

Diagnose

Ziekte van Perthes

Advies

De ziekte van Perthes is een aseptische botnecrose van de heup.
Een aseptische botnecrose is een aandoening die in meerdere botten kan voorkomen, in dit geval dus in de heup.
Het ontstaat meestal bij kinderen of jong volwassenen tijdens een bepaalde fase in de groei. De groei van het bot gaat sneller dan de groei van de bijbehorende bloedvaten, spieren en pezen. Hierdoor ontstaat bij een overbelasting een zuurstoftekort in het bot, waardoor er allerlei kleine breukjes in het bot ontstaan met als gevolg pijn en zwelling. Bij herstel kan er extra botgroei ontstaan waardoor er een verdikking te zien is. Het geneest vanzelf na verloop van tijd.
De ziekte van Perthes treedt meestal op tussen de 14 en 16 jaar en duurt dan ongeveer 2 jaar. Overbelasting door sport moet vermeden worden, normaal lopen en fietsen mag wel.

De pijn ontstaat geleidelijk. Bij springen, hurken, hardlopen, fietsen, traplopen of met gebogen benen zitten kan de pijn erger worden. In het eerste stadium is er pijn na het sporten die na rust weggaat, bij het strekken van het been wordt ook pijn gevoeld. Later ontstaat de pijn al tijdens het sporten. Ook kan er een zwelling onder de knie ontstaan en voelt deze plek warm aan door een mogelijke ontstekingsreactie. De klachten zijn niet constant aanwezig en hebben dus een grillig verloop.