Rugtest
lrp

Klik hier als u het zelfonderzoek naar lage rugpijn wilt doen.

Diagnose

aspecifieke lage rugpijn:

Advies

In de rug bevinden zich een heleboel spieren, gewrichten, gewrichtsbanden en zenuwen. Zowel kleine als grote bewegingen, met veel of met weinig kracht, worden hiermee geregeld.
Bij het rugonderzoek worden eerst ernstige afwijkingen opgespoord. Daarna afwijkingen die minder ernstig zijn, maar waarvoor wel een duidelijke oorzaak is te vinden.Als niet precies duidelijk is, wat de oorzaak is van de rugkachten, dan noemen we dit aspecifieke lage rugpijn. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel ernstige klachten geven, die vaak langzaam maar zeker verergeren.
U heeft bij voorbeeld door een te zware belasting 1 van de vele rugspieren verrekt: u hebt rust gehouden of (mischien zelfs wel onbewust) de pijnlijke beweging vermeden.
De verrekte spier was weer hersteld, maar omdat hij enige tijd niet gebruikt was, was hij ook verzwakt. U bent weer dezelfde beweging gaan maken en na korte tijd kwam dezelfde pijn weer terug.Als dit een aantal keren achter elkaar gebeurd is, dan kan die ene spier ernstig verzwakt zijn en chronisch pijn veroorzaken.
Hoe moet u dit weer goed krijgen:
De belasting van de spier moet langzaam aan weer opgebouwd worden. Kunt u niet langer dan 5 minuten bewegen, begin dan een week lang met 3 keer per dag 3 minuten deze beweging te doen. Voer dit daarna elke week met 25% tot 30% op.
(bv: 1e week 3 minuten, 2e week 4 minuten, dan 5, 6, 8, 10, 13, 16, 20, 25, enz.)
Overleg eventueel met uw huisarts, bedrijfsarts, fysiotherapeut of trainer.