Rugtest
lrp

Klik hier als u het zelfonderzoek naar lage rugpijn wilt doen.

Diagnose

hernia L1-L2

Advies

Bij een hernia is er een beschadiging van een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf zit tussen twee wervels en bestaat uit een kraakbeenring met daarbinnen een veerkrachtig sponsachtig weefsel.De kraakbeenring is gebroken en het sponsachtige weefsel is naar buiten gekomen. Dit kan tegen een zenuwwortel drukken (dit geeft veel pijn) of het kan tussen de spieren verdwenen zijn (Dan zijn er heel weinig klachten).
Na verloop van tijd wordt dit weefsel meestal door het lichaam opgelost en verdwijnen de klachten weer. Dit kan wel een half jaar duren.
Bedrust is niet nodig voor een snellere genezing. Alleen als de pijn liggend veel minder is wordt nog bedrust geadviseerd.
Als de klachten niet al te erg zijn is een operatie dus niet nodig. Er kunnen redenen zijn om wel te opereren:
1 erg veel pijn die niet op pijnstillers reageert.
2 uitval van een zenuw doordat de hernia tegen een zenuwwortel drukt. Dit kan zich uiten in een gehele of gedelteelijke verlamming.
3 problemen met plassen of de ontlasting, veroorzaakt door druk van de hernia op de zenuwen die hiermee te maken hebben.
Als er aanwijzingen zijn voor een hernia is het belangrijk om met uw huisarts te overleggen!
Bij een (zeldzame) hnp van L1-L2 is er naast rugpijn, pijn in het been, pijn in de lies en vaak een doof gevoel in de huid over de lies.