Rugtest
lrp

Klik hier als u het zelfonderzoek naar lage rugpijn wilt doen.

Diagnose

kanaalstenose

Advies

Met een kanaalstenose wordt bedoeld dat er een vernauwing is van het wervelkanaal. Hierdoor komen het ruggemerg en de zenuwen die uit het ruggemerg komen knel te zitten. Dit veroorzaakt pijn en soms verlammingen van bepaalde spieren in de benen.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn, o.a. :
1) bij het ouder worden zakken de wervels iets in en gaan de tussenwervelschijven iets uitpuilen. Hierdoor ontstaat minder ruimte in het wervelkanaal. Bij iemand waar deze ruimte toch al gering was kunnen dan klachten gaan ontstaan.
2) een vrij veel voorkomende afwijking is dat een wervelboog niet compleet is aangelegd. Dit veroorzaakt op zich geen klachten.
Maar soms is de bovenste wervel iets van de onderste wervel afgegeleden. Ook dit geeft meestal geen klachten. Behalve wanneer deze afglijding groot is of wanneer door andere oorzaken er ook nog een wervelkanaalvernauwing ontstaat.
De behandeling is afhankelijk van de preciese oorzaak van de vernauwing. Gezien het hoge aantal complicaties van een opratie zal hier zo lang mogelijk mee gewacht worden.