Bij hand en polsklachten zelf de diagnose stellen. Uitleg en advies bij hand en polsklachten.


Handklachten, polsklachten en vingerklachten

Polsklachten

Polsklachten vinden hun oorsprong voornamelijk in de handwortelbeentjes. Er zijn een aantal specifieke klachten die hierop kunnen wijzen en een aantal tests die dit kunnen bevestigen.

Handklachten

De meeste pijnklachten in de handpalm hebben te maken met het verloop van de pezen of de bindweefselplaten in de hand. Ook hierbij is het meestal niet moeilijk om de juiste oorzaak te vinden.

Pijn en stijfheid van de vingers.

Pijn, stijfheid of zwelling van de vingers wordt meestal veroorzaakt door een ongeval/infectie, slijtage of reuma. Dit onderscheid is niet altijd even makkelijk te maken, het is meestal een afweging van wat het meest waarschijnlijk is. Vaak zal verder onderzoek nodig zijn.

Door het beantwoorden van de vragenlijst kunt u achter de oorzaak komen van uw klachten van de pols, de hand en de vingers.
Na het beantwoorden van de vragen en het doen van enkele testen krijgt u te zien wat de mogelijke oorzaak van uw klachten is. De diagnostiek is grotendeels gebaseerd op de standaard hand en polsklachten van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Eczeem, huidinfecties en bottumoren worden buiten beschouwing gelaten.
Als de klachten lang blijven bestaan, als u veel pijn heeft of als u de hand, pols of vingers niet goed kunt bewegen dan moet u in ieder geval uw huisarts raadplegen.
Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig, behalve Rontgen-foto s na een ongeval bij het vermoeden van een botbreuk.
Soms worden handklachten, polsklachten en vingerklachten veroorzaakt door een verkeerde houding of een verkeerde belasting, bij voorbeeld tijdens het werk. Denk hier zelf eens over na.