Bij heupklachten zelf de diagnose stellen, uitleg en advies bij heupklachten.


Heupklachten - pijn en stijfheid van de heupen.

Slijtage van de heup (Coxartrose).

Slijtage van de heup is een veel voorkomende klacht, meestal op wat oudere leeftijd.
Door voldoende beweging in combinatie met pijnstillers kan een operatie vaak lange tijd uitgesteld worden. Bij te veel klachten is het plaatsen van een kunstheup de oplossing.
Dit programma kan goed de diagnose stellen, maar kan niet aangeven op een heupoperatie voor u de oplossing is. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Spieren, pezen en hun aanhechtingen rond de heup.

De heup is een groot gewricht waar veel kracht op wordt uitgeoefend. Het is dus geen wonder dat er veel soorten van overbelasing en beschadiging voorkomen. Als de oorzaak eenmaal bekend is, dan is uitleg en bewegingsadvies meestal voldoende om de klachten weer te doen verdwijnen. Dit kost vaak wel enig geduld.

Ontstekingen in en rond de heup.

Een bursa is een slijmblaas tussen een spier of pees en een bot of gewricht. Een bursa beschermt tegen beschadiging van het bot of gewricht tegen het schuren van de spier of pees. Bij overbelasting of door knellende kleding kan een, meestal steriele, ontsteking ontstaan. Dit is over het algemeen niet ernstig maar wel erg hinderlijk of pijnlijk. Behandeling kan vrijwel altijd door de huisarts plaatsvinden.
Ernstiger, bacteriele ontstekingen en reuma moeten meestal door een specialist behandeld worden.

Aanleg en doorbloedingsstoornissen van de heup.

Aanleg en doorbloedingsstoornissen van de heup komen minder vaak voor. Voor sommige is rust en geduld voldoende, voor andere is uitgebreid specialistisch ingrijpen nodig. Verder onderzoek is vrijwel altijd gewenst.

Pijn door aandoeningen van de heup kunt u voelen aan de buitenkant van de heup maar ook in de lies. Maar in de lies kunt u ook pijn ervaren door aandoeningen van de omliggende organen en gewrichten. Daarom moet u vrij veel vragen beantwoorden voordat het programma een juiste diagnose kan berekenen.
Over veel diagnoses is geen zekerheid te krijgen zonder aanvullend onderzoek. Bij kinderen en jeugdigen (jonger dan 20 jaar) moet in alle gevallen van pijn in de heup of lies en bij mank lopen een onderzoek door de huisarts of specialist gedaaan worden..
Tumoren van het been, de heup of het bekken zijn zeldzaam en kunnen met dit onderzoek niet aangetoond of uitgesloten worden.

Door het beantwoorden van de vragenlijst kunt u achter één van de vele oorzaken van uw heupklachten komen.
U moet niet alleen de vragen beantwoorden maar ook een aantal testen uitvoeren. Hiervoor heeft u hulp van een ander nodig.
Als de klachten lang blijven bestaan, als u veel pijn heeft of als u de heup niet goed kunt bewegen dan moet u in ieder geval uw huisarts raadplegen.

bursitis

bursitis trochanterica (ontsteking van de slijmbeurs aan de buitenkant van de heup);
Iliopsoasbursitis (iliopsas tendinitis)

ontstekingen en reuma.

Septische artritis (ontsteking van de heup);
Polyartritis;
Jeugdreuma

aanleg en doorbloedingsstoornissen

heupluxatie (niet goed aangelegde heup);
heupdysplasie (niet goed aangelegde heup);
Femoral acetabular impingement FAI
ziekte van Perthes;
Aseptische botnecrose